De centrale bank van Zweden gaat voor 10 miljard Zweedse kronen obligaties opkopen om de lage inflatie en magere economische groei aan te jagen. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. De Zweedse Riksbank is de zoveelste centrale bank die het monetaire beleid heeft moeten verruimen vanwege te lage inflatie en magere economische groei. Vanochtend verlaagde de Riksbank de rente van 0 naar min 0,1 procent, wat betekent dat banken dus een kleine vergoeding te krijgen als zij lenen van de centrale bank.
Dat klinkt te mooi om waar te zijn, en dat is het tot op zekere hoogte ook. Zweden is in deflatie (min 0,3 procent in december), dus de reële rente is positief. Daarnaast is de vraag of Zweedse banken wel afnemers van krediet weten te vinden. De Zweedse private sector, en dan met name de huishoudsector, zit al tot over zijn oren in de schulden. Private sector schulden bedragen een torenhoge 218 procent van het bbp. Riksbank topman Stefan Ingves zei dan ook tijdens de persconferentie dat er voor moet worden gewaakt dat schulden niet verder de pan uit rijzen.
2. De Riksbank heeft ook mini-QE aangekondigd: een obligatieaankoopprogramma van welgeteld 10 miljard Zweedse kronen. Dat programma van omgerekend krap 1 miljard euro is 1000 keer zo klein als de kwantitatieve verruiming van de Europese Centrale Bank (ECB). Met het oog op de Griekse crisis vermeldde Riksbank er dan ook bij dat het op elk moment kan ingrijpen en het monetaire beleid verder kan verruimen, bijvoorbeeld door de obligatieaankopen uit te breiden of de rente nog negatiever te maken.
3. Geen Grieks akkoord, maar toch hogere beurzen. De meeste Europese beurzen winnen meer dan een procent en Athene steekt daar met kop en schouders boven uit met een winst van 5 procent. Wat is het geval: er was bijna een akkoord, en beleggers denken daarom ‘waar rook is, is vuur’. Volgens de Financial Times had de Griekse minister van Financiën Varoufakis met zijn Europese collega’s een voorlopig akkoord bereikt over een aantal brede uitgangspunten voor vervolgoverleg tijdens de volgende Eurogroup vergadering op maandag in Brussel. Tsipras zou echter op het laatste moment een streep hebben gezet door dat voorlopige akkoord, wat zou betekenen dat hij zijn eigen minister heeft afgevallen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.
De Grieken ontkennen dan ook dat Varoufakis zou hebben ingestemd met het akkoord. En de Grieken kunnen in deze wel eens gelijk hebben. De Financial Times heeft de tekst waarmee Varoufakis zou hebben ingestemd. Die tekst heeft voor ieder wat wils, behalve dit: Griekenland zal zich "zonder meer aan de financiële verplichtingen aan al zijn schuldeisers committeren". Tsipras heeft de Grieken schuldsanering beloofd, en het is onwaarschijnlijk dat hij nu al deze belofte gaat breken door garant te gaan staan voor alle Griekse schulden.
4. De Griekse banken zitten naar verluidt al bijna op de limiet van wat zij op kunnen nemen bij het noodloket van de ECB. Volgens de Griekse TV-zender Skai zouden de banken de noodkredietlijn van bijna 60 miljard euro bijna volledig hebben opgebruikt. Dat geeft aan dat steeds meer Grieken vanwege het conflict tussen de regering en de Eurozone het zekere voor het onzekere aan het nemen zijn en met hun kapitaal een veilig heenkomen zoeken in het buitenland.
5. Nederland is in januari dieper in deflatie weggezonken. Consumentenprijzen daalden in januari vergeleken met dezelfde periode vorig jaar volgens de EU-definitie met 0,7 procent. In december daalden de prijzen met 0,1 procent op jaarbasis. De deflatie was met name het gevolg van een forse daling van energie- en voedselprijzen. Maar onderliggend is er ook al geen inflatie meer.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft ook een inflatiecijfer op basis van de nationale definitie exclusief accijnzen en andere productgebonden belastingen. Daar trekken we dan de volatiele componenten voedsel en energie (tezamen 0,7 procentpunt) en de door de regering gesanctioneerde exorbitante huurverhogingen (ook 0,7 procentpunt) van af. En wat overblijft, is de kerninflatie en die was precies in januari precies 0.
6. Op het eerste gezicht lijkt het ontbreken van inflatie heel goed uit te komen. Cao-lonen exclusief bonussen stijgen met ongeveer een procent. Die koopkrachtstijging van ongeveer een procent gaat echter natuurlijk niet op voor huurders. Veel belangrijker is de vraag hoe houdbaar de cao-loonstijgingen van een procent zijn als de economie nauwelijks groeit; er geen inflatie is; de werkloosheid 8 procent bedraagt en er een recordaantal van 5 werklozen voor elke vacature zijn. De lage inflatie is een symptoom van een economie die ver onder zijn potentie presteert vanwege te krap monetair en vooral fiscaal beleid.
7. Tesla-topman Elon Musk heeft hoog van de toren geblazen. In 2025 heeft Tesla dezelfde marktkapitalisatie als Apple nu heeft: 700 miljard dollar. Als Musks groeiplannen uitkomen. Dit jaar moet de eerste stap worden genomen door de verkopen op te krikken met een ambitieuze 74 procent naar 55.000 bolides.
Met zijn vergezichten probeerde Musk beleggers gerust te stellen na de bekendmaking van tegenvallende kwartaalcijfers. Tesla leverde in het vierde kwartaal 9.834 wagens van het model S af, lager dan de prognose van 13.000. Daarnaast brandde Tesla er bijna een half miljard dollar aan contanten door heen, waardoor de liquide middelen daalden naar 1,91 miljard dollar. Het nettoverlies liep op naar 108 miljoen dollar van 16 miljoen dollar een jaar geleden op een 55 procent hogere omzet van 957 miljoen dollar.
8. AkzoNobel is vandaag koploper in de AEX nadat topman Ton Büchner tijdens de bekendmaking van de kwartaalcijfers beleggers gerust stelde door de doelstellingen voor 2015 te bevestigen. AkzoNobel profiteert van lagere grondstoffenkosten, de zwakke euro en de kostenbesparingen die het chemieconcern aan het doorvoeren is.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl